Kannanotto Suomen hallituksen kaavailemiin opintotuen leikkauksiin

Oulun Teekkariyhdistyksen mielestä opintotuen rajut leikkaukset tulevat heikentämään osaamistasoa tekniikan aloilla. Osaamisen heikkeneminen tulee näkymään siten, että opiskelijat joutuvat etsimään helpompia tapoja opintopisteiden kartuttamiseksi eli haastavat ja työtä vaativat kurssit korvataan helpommilla.

Nykyinen tilanne pakottaa korkeakouluun lähtijät valitsemaan yhden alan, josta täytyy saada tutkinto ulos ennen kuin voi vaihtaa alaa. Tukikuukausien rajoittaminen lisää nuoren mahdollisuutta joutua väärälle alalle, sillä opiskelijan ei ole taloudellisesti kannattavaa vaihtaa opintoalaansa. Tämä vaikuttaa tulevaisuuden työntekijöihin huonona työmotivaationa, kun työntekijä pakotetaan työskentelemään alalla mikä ei häntä itseään kiinnosta.

Leikkaukset opintotukeen pakottavat opiskelijat töihin opiskelujen ohessa ja työntekeminen tulee viemään aikaa opiskelulta. Työn ja opiskelun yhdistäminen lisää entisestään viikkotyömäärää, joka näkyy tärkeän lepoajan sekä vapaa-ajan vähenemisenä. Tämä vaikuttaa suuresti opiskelijoiden jaksamiseen ja mielenterveyteen. Monelle opiskelijalle liika stressi voi aiheuttaa masennusta ja syrjäytymistä. Kuitenkin monelle opiskelijalle on suuri kynnys ottaa opintolainaa, jonka takaisin maksaminen pelottaa. Suomen tulevaisuuden kannalta on järkevintä edelleen panostaa laadukkaaseen opetukseen sekä tukea opiskelijoita heidän työssään. Koulutuksen avulla Suomi pysyy huippuosaajien kotimaana ja näkyy maailmalle ammattitaitoisten osaajien tuottajana. Koulutus on avain menestykseen.

Oulussa 5.4.2016
Oulun Teekkariyhdistyksen puolesta
Visa Seppänen, puheenjohtaja